• Herzog, Holterman, Vastenburg en Dillen titelkandidaten NK 10 km

Herzog, Holterman, Vastenburg en Dillen titelkandidaten NK 10 km

Het NK 10 km bij de vrouwen tijdens de Groet uit Schoorl Run op zondag 9 februari zal een zinderende wedstrijd worden. Bijna de gehele Nederlandse top is aanwezig om te strijden om de felbegeerde titel. De aantrekkingskracht van deze wedstrijd is ontzettend groot. Atleten van de cross, baan en weg gaan de uitdaging met elkaar aan. De voornaamste podiumkandidaten zijn Adriënne Herzog, Jill Holterman, Kim Dillen, Jip Vastenburg en Ruth van der Meijden.

Herzog heeft misschien wel de beste papieren voor de titel, gezien haar ijzersterke optreden tijdens de zware editie van de PWN Egmond Halve Marathon. Ze mengde zich in het Afrikaanse gevecht en finishte als derde in 1.12.58. Ze had bovendien een fikse voorsprong op haar Nederlandse concurrentes. Afgelopen oktober in Marrakech verbeterde ze haar pr op de 10 km naar 32.43.

Holterman stond zowel in 2012 als 2013 op het NK 10 km podium. Vorig jaar werd ze tweede en een jaar eerder derde. Als junior was de 22-jarige TDR-atlete al succesvol op het NK 10 km, ze won in 2009 en 2010 goud. Tijdens het NK vorig jaar in Utrecht liep ze haar beste tijd: 33.53.

Kim Dillen is de afgelopen maanden op dreef. In september behaalde ze haar eerste NK-medaille tijdens het NK 10 km. Ze scherpte haar pr aan tot 33.56 en behaalde het brons. Op 21 december was ze succesvol tijdens de halve marathon van Dronten door als tweede te eindigen in 1.14.17, een dik persoonlijk record. Op 1 december was ze ook de snelste Nederlandse vrouw tijdens de Montferlandrun.

Jip Vastenburg, die onlangs door de Atletiekunie werd uitgeroepen tot talent van het jaar 2013, debuteerde op 12 januari tijdens de PWN Egmond Halve Marathon. Haar eerste halve marathon werkte ze af in 1.16.17 als derde Nederlandse. Tijdens de Groet uit Schoorl Run 2013 werd de 19-jarige atlete uit Apeldoorn in het internationale veld knap derde in 34.10. Ruth van der Meijden noteerde toen een tweede plaats in 33.27. Een jaar eerder presteerde de 29-jarige Van der Meijden ook al goed in Schoorl, ze werd eveneens tweede in 33.21 (pr).

Naast bovengenoemde namen is er nog een aantal atletes zeer kansrijk. Onder andere Marlin van Hal, Jamie en Irene van Lieshout, Helen Hofstede, Maureen Koster en nog een groot aantal anderen.

De Nederlandse vrouwen kunnen internationale concurrentie verwachten van de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal, de winnares van 2013. In de internationale ranglijsten (2013) is zij één van de meest opvallende namen. Met een tijd van 31.52 is dit super talent één van de snelste Europese vrouwen in 2013 op de 10 km.

Overige internationale deelneemsters zijn Veerle Dejaeghere, Hannah Vandenbussche en Karen van Proeijen (België), Stephanie Barnes (Groot-Brittannië) en Johanna Lehtinen (Finland). Een andere opvallende naam is Suzanne Hahn-Ritter (Duitsland). De Duitse atlete liep in 2006 haar persoonlijk record in Schoorl (32.48).

De Groet uit Schoorl Run vindt op zondag 9 februari plaats. Naast de Mizuno internationale 10 km, staan de All4running 21,1 en 30 km op het programma. Het parcours loopt onder andere door het natuurgebied van Staatsbosbeheer.