Terugblik per editie

In zowel 2021 als 2022 moest de Groet uit Schoorl Run vanwege de coronapandemie worden afgelast. In 2023 vindt de 43e editie van de Groet uit Schoorl Run plaats op zondag 12 februari. 

2020
Zondag 9 februari 2020 zouden de bossen en duinen van Schoorl het decor zijn van een heroïsche editie van de Groet uit Schoorl Run. Vanwege storm ‘Ciara’ die in de namiddag en avond van zondag zou aantrekken, heeft de organisatie zaterdagmiddag besloten het programma aan te passen. Als sportliefhebber wilde Le Champion er alles aan doen om het evenement door te laten gaan. De organisatie had daar op dat moment met de nodige aanpassingen ook alle vertrouwen in. Helaas bleek in de nacht van zaterdag op zondag dat de storm zondag eerder op de dag zou pieken met windkracht 8/9 en windstoten tot 120 km per uur. De organisatie was genoodzaakt om het evenement volledig af te gelasten. Een enorme teleurstelling voor deelnemers, vrijwilligers, betrokken instanties, supporters en de organisatie. Maar de veiligheid van de deelnemers staat altijd voorop. De 43e editie van de Groet uit Schoorl Run vindt plaats op zondag 12 februari 2023.

2019
Schoorl was op 10 februari weer het decor voor het Nederlands Kampioenschap 10 km. Voor de 10e keer werd het NK 10 km gehouden tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de titel ook in 2019 weer naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 minuten en won deze keer voor de 5e keer. De Belg Bashir Abdi was de algemeen winnaar van de 10 km, hij kwam over de finish in een tijd van 28.07 minuten en deze tijd was dan ook goed voor een nieuw parcoursrecord. De Nederlandse titel bij de vrouwen werd gewonnen door Susan Krumins met een tijd van 31.11 minuten, voor Krumins een persoonlijk record.

2018
Tijdens deze 41e editie stonden ruim 9.000 hardlopers aan de start in een zonnig Schoorl. Op de open stukken kregen de deelnemers te maken met een forse wind, maar dieper in het duin liepen zij onder zonnige omstandigheden door de prachtige Schoorlse Duinen. De winst op het NK 10 km ging dit jaar naar Michel Butter met een tijd van 29.12. Voor Butter de 4e keer dat hij het NK 10 km in Schoorl won. Bij de vrouwen won Maureen Koster in een persoonlijk record van 32.36 minuten.

2017
Een dik pak sneeuw zorgde in 2017 voor een sprookjesachtige Groet uit Schoorl Run. Ruim 9.000 hardlopers genoten van het prachtige natuurgebied in Schoorl. Abdi Nageeye ging er bij de mannen op het NK 10 km vandoor in een tijd van 28.45 minuten. De vrouwelijke winnaar was Susan Krumins in een tijd van 31.43 minuten. Al was de strijd bij de mannen wel spannend tijdens deze 41e editie, tot 9 km liepen Nageeye, Millington en Mellor in de kopgroep. Na het 9 km punt moest Mellor het tweetal laten gaan en werd het een nek-aan-nek race naar de finish. Bij de dames was het een volledig eenzijdige wedstrijd. Na 3 km zette Susan een sprint in en liep zij tot de finish alleen.

2016
Tijdens een koude en natte Groet uit Schoorl Run kwam de Brit Ross Millington als eerste over de finish in 29.31 minuten. In de laatste kilometer liet hij iedereen het nakijken. De Noor Sondre Nordstad Moen werd tweede (29.44) en Michel Butter volgde in dezelfde tijd als derde en veroverde daarmee de Nederlandse titel op de 10 km. Bij de vrouwen was het de dag van de Zweedse Meraf Bahta, ze won in 33.22 voor de Britse Lily Partridge. Elizeba Cherono liep voor het eerst onder de Nederlandse vlag en bekroonde haar prestatie met een Nederlandse titel.

2015
Tijdens de Groet uit Schoorl Run 2015 werden zowel Abdi Nageeye als Jip Vastenburg weer Nederlands kampioen op de 10 km. Het was voor Nageeye tevens de vierde keer op rij dat hij de Groet uit Schoorl Run wint. Met vier vingers in de lucht passeerde hij op indrukwekkende wijze de streep na 28 minuten en 50 seconden. Met een miniem verschil bleef hij de Noor Sondre Nordstad Moen voor. Jip Vastenburg was een klasse apart. Met een tijd van 33.07 bleef ze de Keniaanse Elizeba Cherono ruim voor. Nageeye gaf weer een show weg op de Heereweg in Schoorl en het publiek genoot overduidelijk. De 25-jarige nationaal recordhouder op de 10 km spurtte in het laatste gedeelte van de wedstrijd de Noor voorbij en de kleine atleet kon dus opnieuw vertrouwen op zijn razendsnelle eindsprint. “Tot zes kilometer had ik het zwaar, ik had namelijk een zware trainingsweek achter de rug. Daarna ging het goed. Ik heb geen meter op kop gelopen”, gaf hij na afloop lachend toe. De Noor Nordstad Moen bepaalde het tempo van de wedstrijd. “Ik wist dat ik er in de laatste meters wel voorbij kon”, aldus een opgewekte Nageeye, die tactisch weer ontzettend slim heeft gelopen. De Belg Soufiane Bouchikhi werd tijdens de Internationale Mizuno 10 km derde. Michel Butter heeft in Schoorl later zien dat hij weer helemaal terug is na zijn blessureleed. De marathonloper kreeg het zilver omgehangen tijdens het NK 10 km (28.56). Roy Hoornweg werd derde en bleef voor het eerst in zijn loopbaan onder de 29 minuten. Vastenburg kwam met een ontspannen pas alleen over de finish. De titelstrijd werd al na 6 km beslist, toen ze wegliep bij de concurrentie. Een succesvolle comeback dus voor Vastenburg. “Dat ik zo makkelijk een lage 33’er loop, geeft heel veel vertrouwen”, aldus de 20-jarige atlete uit Apeldoorn. “Ik heb vandaag niet diep hoeven gaan.” Voor de tweede keer kreeg ze het goud omgehangen tijdens het NK 10 km. Het Nederlandse podium werd compleet gemaakt door Kim Dillen (33.37) en Miranda Boonstra (33.43).

2014
Abdi Nageeye en Jip Vastenburg kwamen in 2014 als winnaars over de streep tijdens het NK 10 km, wat gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Nageeye won de zeer spannende eindsprint om de winst van de internationale wedstrijd en versloeg daarin de Noor Sindre Buraas nipt. Hij won voor de derde achtereenvolgende keer deze sterk bezette 10 km in een tijd van 29.10 minuten. Vastenburg liep in het regenachtige Schoorl een fenomenale race en noteerde een absolute toptijd: 32.49 minuten. Met een vreugdekreet liep ze door het finishlint heen.
De laatste kilometers tijdens de Mizuno 10 km was voor het publieke zinderend om te zien. De kleine Nageeye hield zich slim schuil achter de veel langere Noor, Buraas. “In de laatste 30 meter heb ik alles gegeven. Ogen dicht en gaan”, vertelde de gelukkige winnaar, Nageeye, na afloop. “Dat ik zo’n goede sprint in de benen heb in voorbereiding op een marathon, had ik niet verwacht.” De prestatie van Patrick Stitzinger werd beloond met een zilveren medaille (29.23). Zielsgelukkig passeerde hij de finish na 29.23 minuten achter de Braziliaan Daniel Chavez. Jurjen Polderman, van oorsprong een 1500 meter loper, kon zijn snelheid goed gebruiken in de laatste kilometer. De 22-jarige TDR-atleet versloeg Khalid Choukoud, Bart van Nunen en Ronald Schröer en kreeg het NK brons omgehangen (29.29). Hij snoepte één minuut van zijn pr af.
De emotie die loskwam na de finish van Jip Vastenburg was prachtig om te zien. De ontlading was groot. “Ik kwam hier wel om te winnen, maar ik wist natuurlijk niet of ik het waar kon maken”, vertelde ze. “Dit geeft me echt kippenvel.” De enorm snelle tijd die ze liep, 32.49 minuten, is de vierde tijd ooit gelopen tijdens de Groet uit Schoorl. Tot ver in de wedstrijd liep ze samen met Adrienne Herzog. “De laatste vijf kilometer voelde ik me enorm sterk. Ik dacht gaan en niet omkijken. Echt ongelofelijk”, sluit de nieuwe Nederlands kampioene af. Herzog noteerde 33.05 minuten en werd tweede. Charlotte Fougberg uit Zweden werd in de wedstrijd derde (33.42 minuten). Irene van Lieshout behaalde de derde plaats tijdens het NK 10 km.

2013
Op het sneeuw vrij gemaakte parcours verdedigde Abdi Nageeye met glans zijn titel op de internationale 10 km. Hij besliste in de laatste 800 meter de wedstrijd en won in 29.14 minuten en bleef de Noor Sinde Buraas en Khalid Choukoud vier seconden voor. Bij de vrouwen won de Noorse Karoline Bjerkeli Grövdal. Ze klokte 32.39 en bleef Ruth van der Meijden ruim één minuut voor.
De kopgroep van ongeveer tien atleten liep lang samen. Op het licht glooiende parcours door de bossen van Staatsbosbeheer ging Choukoud na acht kilometer in de aanval. Op het stuk waar het parcours vals plat naar beneden gaat. Nageeye had hier al snel een antwoord op en controleerde zo de wedstrijd. De top vijftien bij de mannen finishten binnen de 30 minuten, wat aantoont dat de wedstrijd opnieuw sterk bezet was met vooral Nederlandse en Belgische topatleten.
Bij de vrouwen nam de 22-jarige Noorse atlete, Bjerkeli Grövdal, al snel de leiding. De Nederlandse topatleten konden haar niet bijbenen. De in vorm verkerende Ruth van der Meijden (33.27) moest genoegen nemen met de tweede plaats en de 18-jarige Jip Vastenburg verraste met een derde plaats (34.10) en liep een dik persoonlijk record.
Eerder vanochtend om 11.00 uur gingen de 21,1 en 30 km van start. Vooral de Ier Joe Sweeny maakte indruk. Na 8 km  liep hij weg uit de achtkoppige kopgroep en liep vervolgens de hele wedstrijd alleen. Met een indrukwekkende tijd van 1.34.17 won hij de 30 km en kwam hij net niet aan zijn beste tijd. Sweeny passeerde de 21 km nog voor de winnaar van deze afstand, Florent Caelen. De Belgische atleet noteerde 1.06.47. De halve marathon werd bij de mannen gedomineerd door België. Tweede werd Geert Maes (Bel, 1.06.51) en als derde eindigde Michael Brandenbourg (Bel, 1.07.17).
Bij de vrouwen werd de 30 km gewonnen door Stefanie Bouman. De atlete van Groningen atletiek kwam na 1.51.51 over de finish en bleef Heleen Plaatzer voor (1.53.26). Inge de Jong eindigde als derde (2.04.05). Op de halve marathon zegevierde Kim Dillen (1.16.43).

2012
Tijdens een spannende strijd heeft Abdi Nageeye vandaag de internationale 10 km van de Groet uit Schoorl Run op zijn naam geschreven. De wedstrijd werd beslist tijdens de laatste meters. Nageeye finishte in 28.55 minuten. Tweede werd de Brit Scott Overall (28.57) en derde werd de winnaar van vorig jaar, Sindre Buraas (Noorwegen, 29.00). Lornah Kiplagat was de snelste vrouw in Schoorl. In haar voorbereiding op de Olympische Spelen klokte ze 32.27. Bijna een minuut sneller dan Ruth van der Meijden en Lesley van Miert.
Bijna de gehele Nederlandse top was aanwezig tijdens de Groet uit Schoorl Run. Vooraf werd een spannende wedstrijd verwacht. Alle ogen waren vooral gericht op Khalid Choukoud en Michel Butter. Maar het was vandaag de dag van Abdi Nageeye. Een verrassende winnaar in dit ontzettend sterke deelnemersveld. Choukoud viel net naast het podium, hij werd vierde in 29.00, voor Jesper van der Wielen (29.03), Patrick Stitzinger (29.04) en Tom Wiggers (29.05). Michel Butter werd uiteindelijk elfde in 29.26. De atleet uit Castricum is in voorbereiding op de marathon van Boston.
Bij de vrouwen was Lornah Kiplagat veruit de snelste. Ze liep makkelijk in haar woonplaats naar de overwinning. Met Van der Meijden en Van Miert werd het een geheel Nederlands podium. Miranda Boonstra werd vierde (33.52), vijfde werd Masila Ndunge (Kenia, 34.06) en zesde werd Merel de Knegt (34.11).

2011
De 34e Groet uit Schoorl Run had alles in zich om een succesvolle editie te worden. De internationale 10 kilometer werd een Scandinavisch feestje, met de Noren Sindre Buraas en Sondre Nordstad Moen als respectievelijke nummer één en twee. Michel Butter moest de laatste 500 meter afhaken vanwege een opkomende hamstringblessure en verloor daardoor zijn koppositie.
Buraas klokte 28.42 en Nordstad Moen 28.54. Butter maakte het podium compleet, hij werd derde in 29.03. Bij de vrouwen zegevierde de winnaar van vorig jaar, de Engelse Michelle Ross-Cope (33.32) voor Miranda Boonstra (33.40) en derde werd Inge de Jong (34.03).
De tijden waren dit jaar erg scherp. De Noorse nummer één zat uiteindelijk maar zes seconden boven het parcoursrecord 10 km van Marco Gielen. Ook de Nederlandse atleten deden het goed. Koen Raymakers werd vierde (29.09) en Hugo van den Broek maakte een prima comeback (29.59).
Op de 21,1 kilometer won de Belg Guys Fays in 1.05.38. Ilse Pol gebruikte de halve marathon als testwedstrijd na een langdurige voetblessure. Die volbracht ze succesvol in een winnende tijd van 1.21.29. De overwinning op de 30 kilometer ging naar de Ierse atleet Joey Sweeney (1.34.05). Bij de vrouwen won Miriam van Reijen (1.58.17).

2010
De 33e editie van de Groet uit Schoorl vond plaats onder winterse omstandigheden. Het parcours was ondanks de sneeuwval goed begaanbaar. De halve marathon werd een prooi voor Hugo van den Broek. Hij liep een persoonlijk record van 1.03.42 en met deze tijd wist hij zich definitief te plaatsen voor het EK in Barcelona (marathon).
De internationale 10 km bij de dames werd gewonnen door Michelle Ross-Cole (Groot Brittanie) voor Merel de Knegt en Miranda Boonstra. Deze laatste twee Nederlandse deelnemers zijn ook niet eerder zo snel geweest op de 10 km.
Bij de mannen was de overwinning voor de Nederlands kampioen Marathon Koen Raymaekers in een tijd van 28.51 (PR) voor Patrick Stitzinger en Michel Butter. Op de 30 km mannen was Erik Sanders te sterk voor een ieder en bij de dames was het Maria McCambridge die de overwinning wist te pakken.

2009
Michel Butter en Hilda Kibet zijn zondag 11 februari 2009 de winnaars geworden van de internationale 10 km in Schoorl. De weersomstandigheden in de ochtenduren (sneeuw en regen) zorgden ervoor dat het parcours op verschillende stukken zwaar was. Hierdoor was het niet mogelijk om de tijden van vorig jaar te verbeteren. Butter liep solo vanuit de start naar de overigens schitterende tijd van 28.55.
De 30 km bij de heren werd een prooi voor Rik Ceulemans (België). Hij wist Erik Sanders achter zich te laten na een schitterende eindsprint. Paul Biwott (Kenia) pakte de eerste positie bij de 21,1 km mannen en de Belgische Alemuti Bekele lukt dit bij de dames.
Een gewoonte de laatste jaren, de limiet van de inschrijvingen was weer ruim voor de sluiting van de inschrijvingen bereikt (8.500 inschrijvingen). Opvallend, maar wel een trend in Nederland, bijna 25% is niet gestart. Ruim 6.500 gestarte lopers konden genieten in het bos en duingebied van uitstekende weersomstandigheden, nadat de dag in het begin was gestart met sneeuw en regen.

2008
Voor het 4e opeenvolgende jaar was Schoorl het decor voor het ASICS NK 10 km op de weg. Michel Butter wist met succes zijn 2e opeenvolgende titel binnen te halen. Bij de dames was het Hilda Kibet, die na haar naturalisatie tot Nederlandse, meteen haar eerste Nederlandse titel wist binnen te halen. Zij realiseerde deze keer een internationale toptijd van 31.01.

2007
De nationale titel bij het ASICS NK 10 km was bij de dames een prooi voor Merel de Knegt met op de 2e plaats Selma Borst voor Daphne Panhuysen. Bij de mannen pakte youngster Michel Butter in zijn eigen trainingsomgeving zijn eerste nationale titel. Overtuigend werd hij kampioen voor Sander Schutgens (2e) en de kampioen van vorig jaar Patrick Stitzinger (3e). De internationaal meest aansprekende prestatie kwam op naam van Hilda Kibet (Kenia). In een schitterende eindtijd van 31.26 pakte zij de internationale overwinning op de 10 km. Kamiel Maase wist de overwinning te pakken op de halve marathon in een persoonlijk record van 1.02.03. De inschrijvingen moesten opnieuw in een vroegtijdig stadium worden gesloten. De limiet van 7500 deelnemers werd snel bereikt. Opvallend was de massale deelname aan de Business Run.

2006
Lornah Kiplagat wist voor het 2e achtereenvolgende jaar de titel te pakken bij het ASICS NK 10 km dames. Op een sterke 2e plaats eindigde Miranda Boonstra en Selma Borst werd dit jaar derde. Bij de dames stond er een zeer sterk internationaal veld aan de start en werden er bijzonder snelle tijden gelopen door de dames. Het ASICS NK 10 km bij de heren werd gewonnen door Patrick Stitzinger met een zeer sterke Michel Butter op de 2e plaats en Koen Raymaekers als derde. Kamiel Maase en Luc Krotwaar gingen beiden van start op de 30 km i.v.m hun voorbereidingen op een marathon. Hugo v/d Broek kwam na een periode van blessureleed met een sterke come back terug op de 21,1 km. Uniek in deze editie was het sluiten van de inschrijvingen ruim voor de officiële datum. De limiet werd bijzonder snel bereikt en een groot aantal deelnemers konen hierdoor niet meer van start gaan.

2005
Het absolute hoogtepunt van deze 28e editie was het Nederlands Kampioenschap 10 KM op de weg. De winnaars van dit allereerste NK waren Kamiel Maase bij de heren en Lornah Kiplagat bij de dames. Door de uitstekende organisatie van dit NK zal op 12 februari 2006 voor de 2e maal het kampioenschap in Schoorl gaan plaatsvinden. Ruim 6000 atleten hadden zich ingeschreven voor een van de afstanden, opnieuw een record. Wel heeft de organisatie door deze groei een besluit genomen om een limiet te stellen aan het deelnemersaantal. Er zullen maximaal 6500 atleten worden toegelaten. Nieuw dit jaar was het project Support The Talent, project met Lornah Kiplagat als ambassadrice. Doel van het project, talenten een stage aan te bieden naar Kenia. De opbrengsten waren boven verwachting, vier atleten, Wendy Mullink, Raika Lenaarts, Charissa Czech en Maarten Blokland, zullen in december 2005 drie weken naar Kenia afreizen.

2004
Opnieuw een spectaculaire groei in het deelnemersaantal, maar liefst 5000 inschrijvingen. En niet alleen was er een recordaantal deelnemers. Er werd op alle afstanden bijzonder hard gelopen tijdens deze 27e editie. Marco Gielen liep een parcoursrecord op de 10 km heren in 28,35. Hilda Kibet deed niet voor hem onder op de 10 km dames. Voorwaar een goede generale voor het NK 10 KM op de weg voor senioren en veteranen op 13-02-2005. Jeroen van Damme verbrak bijna het parcoursrecord op de 21,1 km heren, hij liep 1.02.22. Met deze tijd wist hij zich te plaatsen voor het WK ½ marathon. Bijna alle Nederlandse topatleten wisten de weg te vinden naar Schoorl.

2003
Kamiel Maase loopt in weergaloze stijl naar een Europese besttijd op 30 km heren in 1.30.20 Irma Heeren doet hier niet voor onder en loopt naar een 2e Europese besttijd op de 30 km dames in 1.46.24 Jeroen van Damme die eerst van start zou gaan op de 10 km loopt de 4e tijd ooit op de ½ marathon in 1.03.53. Het deelnemersaantal groeit spectaculair van 3065 in 2002 naar 3920 inschrijvingen. Lornah Kiplagat, inwoonster van Groet, is helaas geblesseerd maar geeft ondersteuning bij de scholierenloop.

2002
In de nationale ranglijst ½ marathon 2002 staan in de top 5 bij de mannen drie atleten die in Schoorl hebben deelgenomen:
Hugo v/d Broek 1.03.44
Jamal Baligha 1.03.50
Aiduna Aitnafa 1.04.08
Sandra v/d Haesevelde loopt een nationaal Belgisch record op de 30 km dames in 1.49.55. De weersomstandigheden zijn dit jaar weer uitstekend te noemen.

2000
Greg van Hest loopt de snelste tijd van een Nederlander in binnen en buitenland in het jaar 2000 op de ½ marathon, zijn tijd 1.02.20. Said Kanfaoui loopt een nationaal Marokkaans record op de 30 km heren.

1999
Irma Heeren komt naar Schoorl toe, om in haar voorbereiding op de marathon van Rotterdam de 30 km te lopen en verpletterd het parcoursrecord van Wilma van Onna met maar liefst ruim 4 minuten en laat de klokken stilstaan op 1.46.26. Ook Peter van der Velden loopt een fantastische wedstrijd, hij wint de 21,1 km in 1.04.16.

1998
Jammer, Pauline Bakker al vanaf het eerste moment lid van de Stichting Marathon Schoorl geeft aan dat 1999 haar laatste jaar is als bestuurslid.

1997
De weergoden hebben weer geen hekel aan de Marathon van Schoorl, op zondag nog niets aan de hand, de maandag erna een gigantisch pak sneeuw in het parcours. Kristyna Loonen verbetert haar eigen parcoursrecord op de 21,1 km en loopt 1.13.55.

1994
Helaas, al jaren werd er in Schoorl op de 3e zondag in maart gelopen, maar door een verandering van het beleid bij het Staatsbosbeheer werd dit de 3e zondag in februari. Jan Dirk Hazeleger is niet te temmen op de 30 km heren en loopt een nieuw parcoursrecord in 1.35.43.

1984
Gerard Huynen uit Den Helder loopt de marathon in 2.23.42, nog steeds in Schoorl het absolute parcoursrecord.

1982
“Mister Schoorl”, Nico Schotten uit Alkmaar loopt voor de 1e keer mee in Schoorl, hierna doet hij jaarlijks mee in Schoorl en wint zelfs 3 keer de marathon, vandaar zijn bijnaam.

1978
Om voor de voetbalvereniging Schoorl extra financiële middelen te verkrijgen staken een aantal leden van de vereniging hun koppen bij elkaar en gingen een “loopdag” houden. Tijdens deze 1e keer konden er vele afstanden gelopen worden en vanaf dit eerste moment werd Schoorl een familiedag op de kalender.