Overige informatie

Historie

De eerste editie van de Marathon Schoorl was in 1978. De organisatie bestond toen uit personen van de toenmalige voetbalvereniging Schoorl. Het lopen werd populair in Nederland en de organisatie trachtte toen der tijd extra financiële middelen te verkrijgen voor hun voetbalvereniging. In deze tijd had de Marathon Schoorl het predikaat “zwaarste marathon in de wereld”, het parcours ging dwars door het bos en door duinpaden waarbij het mulle zand niet werd ontzien. Bekijk hier een terugblik per editie.

Statistieken

Wil je de statistieken van eerdere jaren bekijken? Klik dan hier.

Massage

Vóór en na de Groet uit Schoorl Run kunnen deelnemers gemasseerd worden in Sporthal de Blinkerd. Een massage duurt gemiddeld 20 minuten. De gemiddelde wachttijd is 45 minuten. Je wordt verzocht een handdoek mee te nemen. De massage wordt verzorgd door het Nederlands Genootschap voor Sportmassage(NGS).

Schoorlse Duinen

Dat de Schoorlse Duinen ooit een kale woestenij waren, waar de wind een grillig spel speelde met het zand, is nauwelijks voor te stellen. Talloze stormen teisterden bomen en planten en het zand geselde onophoudelijk de huizen van de kustdorpen.

Het gebied van de Schoorlse Duinen is een van de vijf plaatsen in Nederland waar Staatsbosbeheer in 1899 begon. Het duingebied werd voor de helft bebost met dennen. Inmiddels zijn de Schoorlse duinen omgevormd tot een vriendelijk natuurgebied met gevarieerde bossen, uitgestrekte heidevelden en open duin. Er zijn vele mogelijkheden om volop te genieten van de rijke natuur.

Hoewel het stuivende duin na moeizaam en tijdrovene ingrepen van de mens tot rust is gekomen, is er bij De Kerf, in de zeereep tussen Bergen en Schoorl, iets van het oude temperament tot leven gekomen. Mogelijkheden worden onderzocht of de wind op meer plekken met het zand kan spelen.

Meer informatie over Staatbosbeheer.

Groet Uit Schoorl Run en zijn natuurschoon
De start van de Groet Uit Schoorl Run ligt vlakbij het dorpje Groet, wat gelegen is aan bos en duin op ongeveer 11 kilometer ten noorden van Alkmaar. Net als Schoorl, Egmond en Bergen is Groet onderdeel van de gemeente Bergen. Het centrum van Groet is 1000 meter verwijderd van het start en finishgebied.. Hier zult u geen grootschalig vermaak vinden, maar wel alles wat u dagelijks nodig heeft, zoals een supermarkt, warme bakker en een slager. Hiernaast zijn enige zeer goede restaurants in Groet te vinden, hier kunt u in een leuke ambiance lekker eten.

Markante gebouwen in Groet zijn het historische Witte Kerkje, wat gebouwd is op een terp en het Oude Raadhuisje, gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Ten noorden van Groet liggen de buurtschappen Hargen en Camperduin, waar de duinen opgaan in de Hondsbossche Zeewering. Wilt u naar het strand, dan kunt u het beste naar Hargen aan Zee gaan, wat naast lopend of met de fiets ook met de auto te bereiken is. Wanneer u een paar kilometer verder gaat, dan zijn er stranden die alleen met niet-motorisch vervoer te bereiken zijn. Aan het strand van Hargen aan Zee wordt ieder jaar begin juli "Hargen aan Sail" gehouden, een jaarlijks terugkerend evenement met onder andere watersport, beachvolleybal en live muziek.

Zowel de 10 km, 21,1 km en 30 km zullen voor het grootste gedeelte dwars door het unieke natuurgebied gaan.In dit uitgestrekte gebied van 1800 ha, wat loopt van Camperduin tot vlakbij Bergen aan Zee kunt u naar hartelust fietsen, wandelen of paardrijden. Wat u zeker even gezien moet hebben is de Kerf. Dit is een onderbreking van eerste duinenrij, waardoor de zee vrij spel heeft en de Kerf vol kan stromen. Tijdens uw 21,1 en 30 km zult u hier een kleine blik op kunnen werken.

Dit gebeurt slechts bij zeer stormachtig weer. Wel heeft de afgraving ertoe geleid dat de vegetatie zich op een manier ontwikkeld heeft, die op geen andere plek in de Schoorlse Duinen te vinden is. Wanneer u achtergrondinformatie wilt hebben over het duingebied, dan kunt u altijd even langsgaan bij het bezoekerscentrum "Het Zandspoor" van Staatsbosbeheer in Schoorl.

Hier worden door het jaar heen diverse tentoonstellingen gehouden over de flora en fauna in het duingebied. Groet en Schoorl liggen niet alleen vlakbij de Duinen, maar grenzen ook aan de polder. Het dorp ligt in de " Binnenduinrand", het binnenste gedeelte aan de rand van het duin.

Juist de abrupte overgang maakt de omgeving zo uniek, omdat dit op weinig plekken in Nederland zo te vinden is.